استاندارد آسانسور و نحوه اخذ آن
ضرورت داشتن استاندارد برای تمامی آسانسورها
امروزه با افزایش جمعیت و بوجود آمدن آپارتمانهای چند طبقه، آسانسور یکی از ضروریترین وسیله در هر ساختمان است. همچنین وسیلهای است که با جان افراد رابطه مستقیم دارد. بهمین دلیل اخذ استاندارد آسانسور اجباری میباشد لذا باید مورد توجه قرار گیرد. بنابراین هیچ بنا یا ساختمانی بدون داشتن استاندارد لازم پایان کار دریافت نمیکند. در نتیجه مالکان سند ساختمان دریافت نخواهند کرد.
از سال 1383 کسب استاندارد آسانسور الزامی شده است. با توجه به قوانین، مالکین موظفند برای تمامی آسانسورها استاندارد را دریافت نماید.
آشنایی با انواع استاندارد آسانسور
استاندارد آسانسور شامل دو نوع زیر میباشد:
- استاندارد اولیه
- استاندارد ادواری آسانسور
استاندارد اولیه
بعد از اتمام نصب آسانسور، توسط کارشناسان مربوط به این حوزه مورد بررسی قرار میگیرد. لذا معیارهایی از جمله ایمنی و کارکرد درست این دستگاه مورد بازبینی قرار میگیرد و درصورت نداشتن هیچ نوع اشکالی در سیستم عملکرد استاندارد اولیه صادر میگردد.
بعد از اخذ استاندارد اولیه مالک می تواند برای بنای خود گواهینامه پایان کار را دریافت نماید. مهمترین نکته این است که در صورت نداشتن استاندارد اولیه پایان کار برای ساختمان مورد نظر صارد نمیگردد. پس بنابراین دریافت استاندارد اولیه از نکات ضروری بوده است که بین 20 تا 35 روز کاری فرصت برای گرفتن این گواهینامه میباشد.
جهت اخذ استاندارد اولیه مدارک زیر مورد نیاز میباشد:
کپی صفحه اول پروانه ساختمان
کپی کارت ملی متقاضی پروانه به صورت پشت و رو
کپی شناسنامه فرد متقاضی پروانه
استاندارد ادواری آسانسور
پس از اخذ استاندارد اولیه شما میتوانید پایان کار ساختمان خود را دریافت نمایید. استاندارد ادواری نوعی استانداردی است که بصورت سالانه برای آسانسورها صادر میگردد.
اخذ استاندارد ادواری آسانسور به منظور دارا بودن سرویس و نگهداری بالابر بطور سالانه میباشد. این گواهینامه سبب میگردد مالکین، بالابر ساختمان خود را بصورت منظم و سالیانه مورد سرویس و نگهداری قرار دهند و در این مورد کوتاهی نکنند.
هر نوع آسانسور از جمله مسکونی، تجاری، صنعتی باید حداقل سالی یکبار توسط کارشناس استاندارد مورد بازبینی قرار گیرد. بنابراین در صورت نداشتن هیچ گونه ایرادی موفق به اخذ استاندار ادواری میگردد.مدت زمان گرفتن گواهینامه استاندارد ادواری بین 10 تا 30 روز بوده است.
در این قسمت باید یاد آوری کنیم الوند لیفت تولید کننده کابین آسانسور ، بهترین کابین را در اختیار شما کارفرمایان قرار میدهد. لذا شما میتوانید با بهرهبرداری از انواع کابین آسانسور تولید شده توسط الوند لیفت بهراحتی میتوانید استاندارد مورد نیاز را اخذ نمایید.
مسئولیت ایجاد حوادث آسانسور فاقد استاندارد بر عهده کیست؟
اخذ استاندارد آسانسور امری ضروری بوده که سبب ایمن شدن آسانسور در صورت وقوع حادثه میگردد. ولی اگر این دستگاه هیچ گونه استانداردی نداشته باشد افراد ذیل باید پاسخگو باشند.
مالک یا مدیر ساختمان
بر اساس بند 22-10-2 و 22-2-6 از مقررات ملی ساختمان، مدیران و مالکان بناها با اخذ استاندارد مورد نیاز بالابر نسبت به عملکرد درست و ایمنی آن می توانند اقدام نمایند.
لازم به ذکر است گواهینامه صادر شده از طرف سازمان استاندارد دارای اعتبار یکساله می باشد و پس از گذشت یکسال باید توسط شرکت های بازرسی مورد تایید قرار گیرد.
افراد استفاده کننده از بالابر
در صورتیکه نکات ایمنی رعایت نشده باشد هرگونه خسارت مالی و جانی بر عهده بهره بردار یا افراد استفاده کننده میباشد.
استاندار آسانسور به معنی ایمنی آسانسور میباشد؟
برخی از افراد تصور می کنند که ایمن بودن آسانسور همان استاندارد داشتن آن میباشد که این تصور کاملا اشتباه بوده است. در بعضی موارد بالابر استاندارد لازم را اخذ نموده ولی ایمنی کافی ندارد یا بالعکس.
پس بنابراین داشتن ایمنی از مهمترین نکات در نصب بالابر بوده است همچنین سرویس دوره ای از اقدامات مهم در عملکرد مناسب هر بالابر میباشد.
جهت اخذ استاندارد کدام بخش از آسانسور مورد بررسی قرار می گیرد؟
برای اخذ استاندارد، بازرسان بخشهای زیر را مورد بررسی قرار میدهند:
- شاقول بودن موتور گیربکس
- کشش سیم بکسل روی فلکه اصلی گیربکس
- سرخوردگی سیم بکسل بر روی فلکه اصلی
- کنترل عملکرد ترمز
- کنترل زاوبه بین سیم بکسل و فلکه
- اصطکاک سیم بکسل
- علامت تراز بودن روی سیم بکسل
- علامت گردش پولی موتور
- بتون ریزی درست سقف
- نصب قلاب مناسب در سقف
- نور کافی داخل موتور خانه
- مکش تهویه موتور خانه
- عدم لغزندگی کف موتورخانه
- داشتن پله متناسب برای رفتن روی سقف چاهه
- تایم تراول مرغوب
- وجود سیستم برق اضطراری کابین آسانسور
- کنترل فاز
- پلمپ و حفاظ گاورنر
- داشتن نرده دور دریچه کف
نظر خود را بنویسید